nieuws

Fraudezaken achtervolgen corporaties

Geen categorie

Een flink aantal woningcorporaties worstelt met de afwikkeling van fraudezaken. Veel van die zaken kwamen in het eerste decennium van deze eeuw aan het licht. Laurentius in Breda deed vrijdag aangifte van een nieuw geval van oplichting, door twee ex-directeuren.

Een overzicht van wat de ‘bestuursgangsters bij de corporaties’, zoals ze ooit zijn betiteld, hebben aangericht.

  • De grote corporatie Vestia in Den Haag wacht nog steeds af wat Justitie besluit na een omvangrijk fraudeonderzoek dat zich met name richt op voormalig directeur Marcel de V. en financieel adviseur Arjan G. Het gaat om miljoenen. De V. schikte inmiddels al inzake financiële verrijking en betaalde miljoenen terug, onder meer door de verkoop van zijn eigen riante woning.
  • De Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden in Hoofddorp ging ook voor miljoenen het schip in, onder meer door verduistering, oplichting en witwaspraktijken. Onlangs eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep straffen tot vier jaar cel tegen acht verdachten, de toenmalige directeur en zeven oud-commissarissen. Het gerechtshof moet zich nog uitspreken.
  • Corporatie WSG in Geertruidenberg kreeg het niet voor elkaar om ex-topman Peter Span een vergoeding van 9,2 miljoen euro te laten betalen, onder meer wegens ‘onverantwoorde aankopen’. De rechter wees de eis deze maand in een civiele procedure af. In plaats daarvan moet het bedrijf hem 287.000 euro aan achterstallig loon betalen. Justitie ziet af van strafrechtelijke vervolging wegens gebrek aan bewijs. Span is nu boos en overweegt een claim tegen WSG wegens imagoschade.
  • Het in Amsterdam opererende woningbedrijf Rochdale hoopt dat Justitie volgend jaar april de voormalig directeur, diens echtgenote en vier ex-medewerkers voor de rechter brengt wegens fraude en witwassen. Het zou hierbij om miljoenen euro’s gaan.
  • De Key, werkend in de regio Amsterdam, trof een miljoenenschikking met twee voormalige directeuren, die zichzelf voor ongeveer 3,2 miljoen euro verrijkten. Daarmee vervielen de juridische procedures.
  • Servatius in Maastricht vordert liefst 60 miljoen euro van de ex-directeur en acht toezichthouders. De zaak is momenteel onder de rechter. Die wacht af of de partijen onderling kunnen schikken.
  • Patrimoniums Woningstichting in Rotterdam merkte acht jaar geleden dat er 12,4 miljoen euro achterover was gedrukt, het resultaat van samenwerking tussen de toenmalige directeur en een lid van de raad van toezicht. Het bestuurslid nam de wijk naar Zwitserland. Justitie bekijkt nog of er een strafzaak komt.
  • De directeur van Vitaal Wonen in Limburg zou onder meer privé 184.000 euro aan een dubieuze transactie met een villa hebben overgehouden. Hij werd ontslagen wegens belangenverstrengeling en malversaties, maar er konden niet voldoende strafbare feiten op tafel worden gelegd voor vervolging.
Reageer op dit artikel