nieuws

Forse groei investeringsvolume

Geen categorie

Het investeringsvolume in Nederlands commercieel vastgoed is in het derde kwartaal uitgekomen op 850 miljoen euro. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Internationaal vastgoedadviseur Savills, die de cijfers gisteren 23 oktober presenteerde, meent dat de Nederlandse vastgoedmarkt aan het uitbodemen is. De groei komt door een aantal grote portefeuilletransacties en door private equity-beleggers die hun positie in Nederland verder uitbreiden. Volgens Savills richten beleggers hun pijlen vooral op de kantorenmarkt en logistiek vastgoed. Het investeringsvolume in kantoren kwam uit op 365 miljoen euro. Dat is weliswaar evenveel als in het tweede kwartaal 2013, maar vier keer zoveel als in het derde kwartaal 2012. Veel transacties in de kantorenmarkt werden afgesloten in de zogenoemde ‘value-added’ en ‘opportunistische’ segmenten, maar ook in het topsegment was er veel vraag. Savills verwacht de komende maanden nog enkele transacties op de Amsterdamse Zuidas.

De logistieke markt groeide in het derde kwartaal stormachtig met een investeringsvolume van 320 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van het voorafgaande kwartaal (170 miljoen euro). De groei is toe te schrijven aan drie grote portefeuilles die werden aangekocht door achtereenvolgens Granite (129 miljoen euro), Syntrus Achmea (78 miljoen euro) en Delin Capital (80 miljoen euro).

Volgens Savills pakt het totale investeringsvolume in commercieel vastgoed in 2013 beduidend hoger uit dan de 2,5 miljard euro van vorig jaar. Over de eerste drie kwartalen staat de teller al op 2 miljard euro.

Reageer op dit artikel