nieuws

Ballast Nedam schikte al in zaak-Hooijmaijers

Geen categorie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak-Hooijmaijers een schikking getroffen met bouwconcern Ballast Nedam en oud-financieel-topman Ruud Jacobs. Dit zei de officier van justitie dinsdag.

Ballast Nedam schikte al in zaak-Hooijmaijers

Het OM maakte in de strafzaak tegen oud-makelaar Arnold van de Kamp bekend dat zowel met het bedrijf als de voormalig topman een schikking is getroffen ‘die is meegenomen in een andere fraudezaak’. Over de hoogte van het bedrag werden geen mededelingen gedaan. Het is volgens justitie de enige zaak die is afgedaan. In andere gevallen moet het OM nog beslissen of omkopende partijen worden vervolgd.

De zaak rond Ballast Nedam speelde in 2007 en staat volgens het OM model voor de manier van werken van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers en Van de Kamp. Begin dat jaar stuurde Hooijmaijers een e-mail aan Van de Kamp met het verzoek vanuit zijn makelaardij een rekening te sturen aan Ballast Nedam, geadresseerd aan Jacobs, onder vermelding van ‘adviezen inzake marktontwikkeling in N.H.’.

Jacobs accordeerde de betaling, maar zei volgens justitie later de makelaardij niet te kennen. Hij was via een lid van de raad van commissarissen van Ballast Nedam in contact gekomen met Hooijmaijers. Na een gesprek over de vraag of Ballast Nedam geld wilde doneren aan de VVD-campagne, zou Hooijmaijers hebben aangegeven een factuur te sturen. Dat gebeurde via de makelaardij van Van de Kamp.

Hooijmaijers zelf heeft volgens het OM gezegd Ballast Nedam te hebben voorzien van ideeën over een aanbesteding in Maastricht. Justitie noemt het als voorbeeld van de valsheid in geschrifte die stelselmatig werd gepleegd. De makelaardij stuurde een factuur voor diensten die niet waren verleend. De constructie hielp daarnaast Hooijmaijers niet in direct verband te brengen met een bouwer, iets wat de oud-gedeputeerde zelf wilde vermijden.

Arnold van de Kamp zei dinsdag zich ‘zwaar belazerd’ te voelen door het dubbelspel van zijn voormalige vriend en zakenpartner. De twee hadden de afspraak dat al het via de makelaardij gedeclareerde geld in ‘een potje’ zou komen en later fifty-fifty zou worden gedeeld.

Reageer op dit artikel