nieuws

Aedes: ‘Aftrek heffing is alleen herverdeling’

Geen categorie

De mogelijkheid voor korting op de verhuurdersheffing voor sommige corporaties, mag niet gepaard gaan met een hogere heffing voor alle andere corporaties. Dat schrijft corporatiekoepel Aedes nogmaals aan de Tweede Kamer. Het is ‘bovendien zuur dat het aandeel van de heffing dat woningcorporaties voor hun rekening nemen hoger wordt dan eerder berekend’.

Aedes: ‘Aftrek heffing is alleen herverdeling’
Corporatiewoningen Voorburg

De Tweede Kamer wil dat een aftrek mogelijk wordt voor corporaties die investeren in Rotterdam-Zuid en een aantal krimpregio’s of in ombouw van kantoren. Volgens Aedes leidt het voorstel niet tot extra investeringen maar tot herverdelingseffecten. Die treffen juist de financieel minder sterke corporaties. ‘Er is alleen sprake van echte aftrek, als de opbrengst van de heffing daadwerkelijk wordt verlaagd’, stelt Aedes-directeur Jan Boeve.

Daarnaast werd Aedes ‘onaangenaam verrast’ door de definitieve tarieven in het wetsvoorstel. De heffing geldt voor alle verhuurders, maar in het wetsvoorstel is de berekening van het aandeel van woningcorporaties hoger dan eerder gedacht. Dat scheelt volgens de brancheorganisatie in vier jaar 170 miljoen euro. ‘Het gaat om uitwerking van eerder gemaakte afspraken, maar daardoor valt de rekening voor iedere corporatie weer tegen. En dat betekent dat ze weer net wat minder kunnen doen voor hun huurders. Dat is zuur’, aldus Boeve op de Aedessite.

Reageer op dit artikel