nieuws

Nieuwe werken: 8 miljoen m2 extra leegstand

Geen categorie

Door de invoering van het nieuwe werken, komt de komende drie jaar nog eens 8 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg te staan. Dat verwacht Bert Rietmeijer, managing director Development Services van CBRE.

Nieuwe werken: 8 miljoen m2 extra leegstand

‘Vanwege de looptijd van huurcontracten hebben beleggers de impact van het nieuwe werken nog nauwelijks gevoeld. De meeste eindgebruikers kunnen vrij eenvoudig 30 procent op hun huisvesting bezuinigen. Het leeuwendeel van de huurders krijgt dat gemakkelijk binnen drie jaar rond.’

Rietmeijer deed zijn uitspraak tijdens de ASRE-masterclass Transformatie en renovatie van kantoren, waarover Vastgoedmarkt uitgebreid bericht in het maartnummer (28 maart). Andere sprekers waren Peter van Gool, professor Real Estate Economics aan de ASRE en hoofd onroerend goed bij SPF Beheer en Rinald van der Wal, directeur bbn adviseurs. Volgens Rietmeijer is er de komende jaren nog slechts behoefte aan 30 tot 35 miljoen vierkante meter kantoren. Nu staat er op een totale markt van zo’n 50 miljoen vierkante meter 7,8 miljoen vierkante meter leeg. Als Rietmeijer gelijk krijgt, bedraagt de leegstand rond 2016 meer dan 30 procent.

Volgens Peter van Gool komt er van de benodigde sloop van waardeloze kantoren niets terecht. ‘Het blijft bij praten. Zodra de noodzaak tot afboeken aan de orde komt, trekt iedereen zich terug op zijn eigen positie. Kantoren hebben nog een te hoge boekwaarde. Maar beleggers zijn verlamd en besluiteloos. Veel eigenaren blijven wachten op die ene eindgebruiker voor hun lege pand. Anderen nemen geen stappen, omdat die paar lege kantoren op een portefeuille van vele miljarden dragelijk zijn’, aldus Van Gool.

De masterclass diende ter introductie op de nieuwe opleiding Kantorenmarkt, Transformatie en Renovatie van Kantoren. Deze opleiding van de Amsterdam School of Real Estate gaat 5 april van start en loopt tot en met 28 juni. Zie voor meer informatie www.asre.nl/images/Onderwijs/Programma_Kantorenmarkt.pdf

Reageer op dit artikel