nieuws

Provincie Utrecht koopt Fortis-gebouw

Geen categorie

Provinciale Staten van Utrecht hebben gisteren definitief besloten tot de aankoop van het Fortis-gebouw voor toekomstige huisvesting van de provincie Utrecht voor een bedrag van 82,75 miljoen euro.

Oppositie en coalitie stonden tijdens het debat over de huisvesting tegenover elkaar. De coalitiepartijen en de SGP zijn tevreden met het voorstel voor de aankoop van Fortis-gebouw en de financiële onderbouwing daarvan. De meeste oppositiepartijen waren tegen en willen alsnog een onderzoek naar de mogelijkheid en de kosten van renovatie van de huidige locatie op Rijnsweerd.

Volgens de oppositie kan het oude provinciehuis voor een bedrag van 15 miljoen euro worden gerestaureerd. Het voormalige Fortis-kantoor ligt eveneens in Rijnsweerd. Bovenop de aankoopkosten komen daar ook nog eens ingrijpende verbouwingskosten. Aanvankelijk zou de provincie Utrecht de 20.000 m2 in de Fortis-toren gaan huren. Ook is er gekeken naar nieuwbouw op Papendorp, maar dat wordt te duur geacht.

De Fortis-toren, eigendom van ASR, dateert uit 1995 en heeft een bruto vloeroppervlak van 41.000 m2 (netto ongeveer 31.000 m2) plus parkeergelegenheid voor 1.250 auto’s. De provincie heeft echter maar 20.000 m2 nodig. De resterende ruimte in het gebouw (9000 m2) zal worden verhuurd en daarvoor heeft Fortis Bank Nederland een langjarige huurovereenkomst afgesloten. Het betreft hier dus een soort gedeeltelijke sale-and-lease-back.

DTZ Zadelhoff heeft in samenwerking met de Brink Groep de Provincie Utrecht begeleid en geadviseerd bij de totstandkoming van deze transacties.

Reageer op dit artikel