nieuws

zoekallehuizen.nl mag aanbod makelaars tonen

Geen categorie

Zoekmachine Zoekallehuizen.nl mag informatie over het

huizenaanbod van verschillende makelaars tonen op haar eigen internetpagina. Ook mag de site links plaatsen naar de informatie. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De NVM spande de rechtszaak aan, omdat Zoekallehuizen.nl de databanken van makelaars zonder toestemming ‘leegzuigt’ en de essentiële informatie plus een link op de eigen site plaatst. De vereniging wilde van de rechter weten of dat mag. ‘Omdat de makelaars de informatie zelf op internet plaatsen, kunnen zij zich niet meer verzetten tegen verder gebruik ervan’, oordeelde de rechtbank. Zoekallehuizen is volgens de uitspraak niet gebonden aan verklaringen op de sites waarin staat dat ze geen toestemming geven materiaal over te nemen of ernaar te linken. De verklaringen zijn aanbevolen door de NVM. Meest opmerkelijk is dat de rechter daarom oordeelt dat de aangesloten makelaars verboden mededingingsafspraken hebben gemaakt om zo concurrentie voor de huizensite Funda.nl te bemoeilijken. Ook het beroep op het databankrecht en auteursrecht door de NVM heeft de rechtbank afgewezen.

Reageer op dit artikel