nieuws

Zembla: ING Real Estate onderzoekt nieuwe eigenaar Kurhaus

Geen categorie

ING Real Estate probeert te achterhalen aan wie zij twee maanden geleden het Schevingse tophotel Kurhaus werkelijk heeft verkocht.

In het programma Zembla, met als titel Afrekenen met de notaris, dat gisteravond werd uitgezonden op Nederland 3, wordt een woordvoerder van ING Real Estate aangehaald die zegt dat het vastgoedbedrijf van de ING Group serieus geruchten onderzoekt dat het Kurhaus via een wirwar aan bv’s is verkocht aan een Amsterdamse vastgoedhandelaar die justitie verdenkt van banden met de onderwereld. Officieel heeft ING Real Estate twee maanden geleden laten weten dat het Kurhaus voor een bedrag van 46 miljoen euro is verkocht aan Wefora, het in Amsterdam gevestigde vastgoedbeleggingsvehikel van vier Zwitserse particuliere families. Een van die partijen is de familie Swarovski. Maar al tijdens de Mipim begin maart in Cannes riepen Haagse makelaars dat het Kurhaus in handen gekomen was van Willem Endstra, de Amsterdamse vastgoedhandelaar – en belegger die door diverse media als ‘de bankier van de onderwereld’ wordt omschreven. Ook de Haagsche Courant heeft de afgelopen twee maanden in zeker twee gevallen geschreven dat zij uit de markt heeft vernomen dat Endstra achter de koop van het Kurhaus zat. Vastgoedmarkt heeft deze beweringen de afgelopen maand ook aan ING Real Estate voorgelegd. Tijdens het recente Vastgoedmarktcongres ging George Jautze, general manager Investment Management ING Real Estate en lid van het general management van ING Real Estate, hier in algemene zin op in: ‘Wij besteden veel aandacht aan de achtergrond van onze klanten. Er zijn echter allerlei juridische constructies te bedenken die het onmogelijk maken te achterhalen wie achter de klant zit. Dit blijft voor ons een punt van grote aandacht. Welk systeem van controle je ook opstelt, het is altijd te doorbreken. Wij zijn dan ook voorstander van scherpe wettelijke kaders. Het heeft echter allen zin dit in internationaal verband te doen.’ De Haagsche Courant gisteren: ‘De band tussen de officiële kopers en Endstra zou een amoureuze zijn. De Amsterdammer zou een relatie hebben met een vrouwelijk lid van de van oorsprong Oostenrijkse familie Swarovski, bekend van het gelijknamige kristal. De gemeente Den Haag heeft toestemming gegeven voor de verkoop zonder te weten wie de nieuwe eigenaar was. Endstra zelf ontkent de eigenaar te zijn.’ Wefora kocht vorig jaar van Willem Endstra en diens zakelijke partner Klaas Hummel voor een bedrag van 125 miljoen euro ook de drie torens van het World Fashion Center te Amsterdam. Die zaten toen in hun beleggingsvehikels Museum Vastgoed en Convoy. Vastgoedmarkt heeft uit de markt vernomen, dat de drie torens van het WFC nu ook weer door Endstra via makelaars te koop worden aangeboden, wat erop duidt dat hij de torens nooit echt heeft verkocht, maar heeft overgeheveld naar bv’s waar hij wel degelijk nog iets over te vertellen heeft.

Reageer op dit artikel