nieuws

zalm zorgt weer voor ophef met ozb-kritiek

Geen categorie

Minister Zalm van Financiën heeft opnieuw voor opschudding gezorgd door kritiek op verhogingen van de onroerendezaakbelasting (OZB).

Tijdens een VVD-bijeenkomst in Rotterdam zei Zalm maandagavond dat provincies minder snel ontheffing moeten verlenen om de OZB te verhogen. Zij zouden zich niet moeten opstellen als ‘stempelmachines’ voor gemeenten die de OZB willen verhogen. GroenLinks-leider Halsema vergeleek de minister dinsdag met ‘een ezel die zich twee keer aan dezelfde steen stoot’. Een week geleden werd Zalm nog door de Tweede Kamer op het matje geroepen na kritiek op 62 gemeenten die de OZB te hoog zouden hebben vastgesteld. De VVD-bewindsman bleek zich op onjuiste cijfers te hebben gebaseerd en moest zijn excuses aanbieden. GroenLinks gaat schriftelijke vragen stellen nu Zalm het onderwerp opnieuw ter sprake brengt. Volgens Halsema is het ‘gênant’ dat de minister het steeds over de OZB heeft, terwijl hij het armoedevraagstuk relativeert. Ook de SP toont zich verbaasd over de uitspraken van Zalm, al vindt Kamerlid Irrgang wel dat de minister geen ‘spreekverbod’ heeft over het thema. Het Interprovinciaal Overleg noemt de uitlatingen van Zalm ‘buiten proportie’. Het orgaan wijst erop dat het kabinet toestemming heeft gegeven voor alle ontheffingen die provincies dit jaar hebben verleend aan gemeenten die hun OZB wilden verhogen. Volgens een woordvoerder van Zalm is er sprake van een misverstand. ‘Zalm heeft het niet over het verleden gehad, maar over de toekomst. Hij wil dat provincies criteria krijgen waarmee ze OZB-verhogingen binnen de perken kunnen houden.’ CDA-staatssecretaris Wijn (Financiën) viel de minister dinsdag bij. Besluiten om af te wijken moeten kunnen worden uitgelegd. Hij vindt dat een gemeente wel ontheffing mag hebben als deze bijvoorbeeld achterstanden in de brandveiligheid wil wegwerken. Maar provincies moeten daar niet lichtvaardig mee omgaan.

Reageer op dit artikel