nieuws

z-a schort moratorium op landkoopverbod op

Geen categorie

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft bepaald dat een dreigend moratorium op het kopen van grond door buitenlanders voorlopig niet doorgaat.

Een speciale staatscommissie had aan de regering een aanbeveling gedaan om direct een moratorium op te leggen op de verkoop van grond aan mensen zonder een Zuid-Afrikaans paspoort. President Thabo Mbeki liet zich begin februari al bij de opening van het parlement in soortgelijke bewoordingen uit. Het Zuid-Afrikaans parlement heeft na grote binnen- en buitenlandse druk besloten dat er geen moratorium komt. De directievoorzitter van Seeff Properties, Samuel Seeff, was een van de tegenstanders: ‘Als het aangekondigde verbod om land te verkopen aan buitenlanders was doorgezet, zou dat enorme gevolgen hebben gehad voor de Zuid-Afrikaanse economie, en niet alleen voor de vastgoedsector. Als de regering toch bepaalde wetgeving hieromtrent wil doorvoeren, moet die goed worden onderzocht en duidelijk worden gedefinieerd. Bijvoorbeeld als het grond betreft, die eigenlijk zou moeten worden bestemd voor het ontwikkelen van sociale woningen.’Seeff wijst onder meer op de vergelijkingen die zijn gemaakt met buurland Zimbabwe. Daar is het land door van bovenaf eenzijdig opgelegde landonteigeningen en het nationaliseren van de mijnindustrie nagenoeg failliet. ‘Buitenlanders moeten erop kunnen rekenen, dat zij marktconform kunnen investeren. Juist landen, die hun grenzen hebben opengesteld voor investeringen door buitenlanders, laten een groei zien in hun bruto nationaal product.’ Seeff benadrukt verder dat de vrees dat alle grond en goede woningen naar buitenlanders gaan, ongegrond is. ‘Seeff Properties verkocht onlangs een appartement in Kaapstad voor een recordprijs van 30 miljoen rand (ruim 4 miljoen euro). En dit appartement werd aan een Zuid-Afrikaan verkocht.’De commissie die het advies heeft uitgebracht om landverkoop aan buitenlanders aan banden te leggen, werd gevormd omdat Pretoria vreest dat de grote belangstelling van buitenlanders voor grond in Zuid-Afrika de prijs zo hoog opdrijft, dat lokale bewoners geen land meer kunnen kopen. Het grootste gedeelte van het landbouwareaal in Zuid-Afrika is, twaalf jaar na het einde van de apartheid, overigens nog in handen van de blanke minderheid.

Reageer op dit artikel