nieuws

woningverkopers optimistisch over 2006

Geen categorie

De verwachtingen van woningverkopers voor het komende jaar zijn in het eerste kwartaal van 2006 positiever geworden (van -13 naar -11,9).

Vooral de vraag naar woningen wordt rooskleuriger ingeschat dan in het laatste kwartaal van 2005, zo blijkt uit de VBO Woonindex. Bijna alle andere aspecten van de verkopersindex worden negatiever beoordeeld dan in het laatste kwartaal van 2005. De verkopersindex staat in het eerste kwartaal van 2006 op -7,7 (-5,2 in het vierde kwartaal van 2005).De VBO Woonindex staat dit kwartaal op -7,5 (in het vierde kwartaal van vorig jaar op -3,1), waarmee de stemming van consumenten over de huidige markt gemiddeld genomen licht negatief is. De stijging die zich in het vierde kwartaal van 2005 voordeed, is daarmee ongedaan gemaakt.Zowel kopers als verkopers zijn minder te spreken over het economische klimaat voor het kopen en verkopen van een woning. Toch beoordelen beide partijen de economische situatie in Nederland beter dan in het vierde kwartaal van 2005. De vraag naar bestaande koopwoningen wordt door verkopers positiever ingeschat dan in het vorige kwartaal. Ook over de hypotheekrente hebben verkopers positieve verwachtingen. De positieve stemming van de verkopers is ook terug te vinden in het percentage verkopers dat het een geschikt moment vindt om een woning te verkopen. Het merendeel, 57 procent, vindt het een goed moment voor verkoop.De kopersindex staat in het eerste kwartaal van 2006 op -7,2 (-1,1 in het vierde kwartaal van 2005). Voor het eerst worden de onderhandelingsmogelijkheden negatief beoordeeld door de kopers. Ook de prijs die voor woningen wordt gevraagd, is beduidend slechter beoordeeld dan het kwartaal ervoor. Kopers vinden het net als het vorige kwartaal nog wel een geschikt moment om een woning te kopen (ruim 67 procent). Kopers blijven verder positief over de aantrekkelijkheid van het hypotheekrentepercentage. Michiel Goofers, secretaris/directeur van VBO Makelaar: ‘De lage hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek houden de vastgoedmarkt stevig overeind. Het is dus belangrijk dat kopers positief blijven over het hypotheekrentepercentage. Door de gunstige hypotheekrente is kopen is nog altijd voordeliger dan huren.’

Reageer op dit artikel