nieuws

‘woningontwikkelaars hebben gemeenten in de tang’

Geen categorie

Bouwbedrijven en projectontwikkelaars dwingen gemeenten vaak zaken met hen te doen doordat ze in een vroeg stadium grond kopen op plekken waar later nieuwbouwwoningen komen.

Dat zou blijken uit een onderzoek van de Volkskrant dat afgelopen zaterdag is gepubliceerd.Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die tussen 1993 en 2005 voortijdig grond hadden gekocht, ook bouwopdrachten kregen bij elf van de dertien grootste nieuwbouwlocaties in Nederland. De bouwbedrijven kopen de grond in veel gevallen van boeren, vlak voordat gemeenten een definitief besluit nemen over waar er woningen moeten komen. Grond waarop mag worden gebouwd, is aanzienlijk meer waard dan kavels die zijn bedoeld voor agrarische doeleinden. Volgens de Volkskrant hebben de bouwbedrijven en projectontwikkelaars op deze manier de gemeenten in de tang. Ze zouden zo vrij spel hebben om woekerwinsten te behalen. Ook schrijft de Volkskrant, dat ‘de macht van de grondbezitters een belangrijke verklaring voor de verstopte huizenmarkt’ is. Mede daardoor worden al jarenlang in Nederland te weinig woningen gebouwd en bereiken de prijzen van nieuwbouwwoningen record na record, aldus de schrijvers van het artikel. De Volkskrant onderzocht ruim 35.000 aan- en verkopen van grond in de periode van 1993 tot 2005.Jan Fokkema, directeur van de Neprom, verklaarde tegenover de Nos-radio dat dit soort beschuldigingen nergens op slaan. ‘Het is de schaarste aan bouwgrond en de steeds sterker wordende regelgeving die de oorzaak zijn van de verstopte woningmarkt. Door de schaarste aan bouwgrond moeten projectontwikkelaars ruim van te voren anticiperen om toch een redelijke woningproductie te realiseren.’ Fokkema ontkende ook dat de projectontwikkelaars woekerprijzen vragen voor nieuwbouwwoningen. ‘Integendeel, de prijzen zijn geheel marktconform. Juist de afgelopen jaren hebben veel projectontwikkelaars met een veel te kleine marge moeten bouwen.’

Reageer op dit artikel