nieuws

‘woningcorporaties minder democratisch’

Geen categorie

Woningcorporaties in Nederland zijn uitgegroeid tot machtige spelers op de woningmarkt.

De corporaties krijgen steeds meer invloed op het leven van veel mensen, maar een duidelijke democratische grondslag daarvoor ontbreekt. Dat zegt directeur Pieter Bregman van de Groninger woningcorporatie Nijestee in de Digitale Debatbrief van Platform Gras. Bregman betoogt dat corporaties sinds de privatisering in de jaren negentig van de vorige eeuw een steeds breder takenpakket hebben gekregen. ‘We verkopen huurwoningen en bouwen koopwoningen. We knappen winkelcentra en scholen op en bemiddelen in zorg. Ons speelveld wordt dus steeds groter’, aldus Bregman. ‘We zijn bestuurlijk en financieel onafhankelijk geworden. Het Rijk heeft geen geld meer, de gemeente geen grond meer. Daarmee zijn de mogelijkheden tot sturing door democratisch gekozen instanties sterk afgenomen.’ Bregman stoort zich aan de ‘lawine aan extra regelgeving en bijbehorende toezichthouders’, die volgens hem steeds vaker de gang van zaken bepalen. ‘Zelf speelt de overheid nauwelijks meer mee. Ze stuurt alleen of doet een poging daartoe. Want de sturing wordt niet aan de markt overgelaten.’ Volgens de directeur moeten woningcorporaties blijven werken vanuit de oorspronkelijke sociale taak en op zoek gaan naar samenwerking met de stad en haar bewoners.

Reageer op dit artikel