nieuws

wijn stelt investerende japanse bedrijven gerust

Geen categorie

Japanse bedrijven die in Nederland investeren, hoeven niet bang te zijn, dat ze in hun eigen land worden aangeslagen door de Belastingdienst.

Dat zei minister Joop Wijn van Economische Zaken gisteren in Tokio aan het eind van een driedaags bezoek aan Japan. Eerder dit jaar ontstond onrust, toen bekend werd dat Nederland de vennootschapsbelasting, die bedrijven moeten betalen over hun winst, fors gaat verlagen. Een percentage van 25 procent zou volgens deskundigen inhouden dat Japanse bedrijven met vestigingen in ons land in Japan een extra belasting zouden krijgen opgelegd. Omdat tot een percentage van 25,5 procent is besloten, is dat gevaar nu van de baan, aldus Wijn. Japan was het laatste land dat werd aangedaan in een reeks om Nederland als vestigingsland onder de aandacht te brengen. Vergezeld van belastingdeskundigen van het ministerie van Financiën en functionarissen van Economische Zaken die buitenlandse bedrijven aantrekken, bezocht Wijn eerder de VS, China, Hongkong en het Verenigd Koninkrijk. Wijn sprak in Japan onder meer met bedrijven en collega-ministers van het nieuwe kabinet Abe. Als belangrijkste knelpunt om zaken te doen met Nederland noemden de Japanners het moeizaam verkrijgen van verblijfsvergunningen en gebrek aan beleefdheid, aldus Wijn. Ook flexibilisering van de arbeidsmarkt was een belangrijk gespreksonderwerp. De Japanners hebben er volgens Wijn begrip voor dat versoepeling van het ontslagrecht moet samengaan met betere scholingsmogelijkheden voor werknemers.

Reageer op dit artikel