nieuws

wal-mart boekt eerste winstdaling in tien jaar

Geen categorie

Het Amerikaanse detailhandelsconcern Wal-Mart heeft voor het eerst in meer dan tien jaar een daling van de kwartaalwinst moeten slikken.

De nettowinst van de onderneming zakte in de periode van mei tot en met juli van haar gebroken boekjaar naar 2,08 miljard dollar. Vorig jaar was in dezelfde periode nog een winst geboekt van 2,8 miljard dollar. Dit maakte Wal-Mart gisteren bekend. De winstdaling werd veroorzaakt door een boekverlies van 863 miljoen dollar op de verkoop van de Duitse activiteiten. De Duitse concurrent Metro nam de handel van Wal-Mart in dat land onlangs over omdat de Amerikanen de winkels niet winstgevend kregen.Zonder het boekverlies kwam de winst per aandeel uit op 72 dollarcent, overeenkomstig de verwachtingen van analisten. De kwartaalomzet steeg met 11 procent tot 84,5 miljard dollar. In het afgelopen kwartaal heeft Wal-Mart met luxere producten meer ingezet op het binnenhalen van klanten met hogere inkomens. De traditionele klandizie had minder te besteden door de hoge brandstofprijzen. De laatste keer dat Wal-Mart een winstdaling boekte, was in een kwartaal dat eind januari 1996 werd afgesloten. Toen ging het om de eerste krimp sinds de beursgang van het concern in 1970.

Reageer op dit artikel