nieuws

vvd wil geen bemoeienis europa met hypotheekrente

Geen categorie

De VVD vindt het advies van de Europese Commissie de hypotheekrenteaftrek op termijn af te schaffen ‘onnodig en ongepast’.

De opmerkingen veroorzaken alleen maar onrust op de Nederlandse woningmarkt, aldus woordvoerster D. Hamming op de VVD-website. In een eerder deze week verschenen rapport over de staat van de Europese economie adviseerde de Commissie het belastingsysteem in Europa neutraler te maken ten opzichte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. De vingerwijzing naar Nederland vindt de VVD ‘ongepast’. ‘De helft van de Nederlandse gezinnen heeft een hypotheek. Deze groep, die langjarige financiële verplichtingen is aangegaan, moet rust en zekerheid worden geboden. Europa moet zich daarom niet met dit onderwerp bemoeien’, aldus de woordvoerster. Volgens haar leidt een beperking van de aftrek bovendien niet tot het gewenste effect, namelijk een daling van de huizenprijzen. ‘De stijging van de huizenprijzen wordt veroorzaakt door het woningtekort. Afschaffing of ingrijpende beperking van de hypotheekrenteaftrek verandert structureel niets aan de vraag-aanbodverhouding in de koop- en huursector’, aldus Hamming op de VVD-site. Eind april vergadert de Tweede Kamer over de hypotheekrenteaftrek en de ontwikkelingen op de woningmarkt. De VVD is voor het behoud van de huidige hypotheekrenteregeling en zet in op het versneld bouwen van meer woningen.

Reageer op dit artikel