nieuws

vrom wil meer ombouw kantoren naar woningen

Geen categorie

Het ministerie van VROM wil woningcorporaties die kantoren ombouwen tot woningen concreet ondersteunen.

Minister Dekker zal hiertoe afspraken maken met het ministerie van Financiën. Het gaat dan om vastgoed van de Rijksgebouwendienst en de Domeinen. Dat stelde minister Dekker bij de presentatie van de VROM-handreiking Wonen op de zaak: transformatie van kantoren in woningen. Volgens Dekker is de transformatie van leegstaande kantoorpanden tot woonruimte een uitkomst voor veel partijen. Transformatie helpt woningzoekenden, draagt bij aan de leefbaarheid en brengt de vastgoedmarkt meer in balans. Vooral in de steden biedt dit kansen voor beleggers, corporaties en particuliere ontwikkelaars, aldus Dekker. Sinds 2001 is het aandeel van getransformeerde gebouwen in de woningproductie verdubbeld van 5 tot 10 procent. De totale getransformeerde oppervlakte tussen 1990 en 2007 beslaat echter slechts 440.000 m2, goed voor 4500 woningen. Rotterdam heeft in die periode de meeste kantoren omgebouwd: op 105.000 m2 voormalige kantoorruimte zijn (en worden) 1.750 woningen gebouwd. De bewindsvrouw denkt dat de transformatie de komende jaren in een stroomversnelling komt. Ze wijst op de recente woningbouwafspraken waarin veel aandacht is voor transformatie-projecten in de 20 stedelijke regio’s . Deze vorm van woningproductie komt sinds 2005 ook in aanmerking voor speciale locatiesubsidies. Bovendien worden de procedures voor bestemmingsplannen in de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening sterk bekort. Daarnaast heeft ze veel vertrouwen in initiatieven uit de vastgoedsector. Ze hoopt dat private ontwikkelaars en beleggers tot innovatieve investeringen in vastgoed komen. Ook wil de minister dat woningcorporaties en bouwers de handen ineenslaan. De Rijksgebouwendienst doet zelf ook aan de ombouw van kantoren naar woningen. Het gaat om projecten in voormalige overheidskantoren, een monumentale rechtbank in Roermond en de oude gevangenis aan de haven van Hoorn.

Reageer op dit artikel