nieuws

VROM: ‘Illegalen nauwelijks een probleem voor woningmarkt’

Geen categorie

Illegalen wonen vaak bij familie en bekenden of in pensions en verdringen nauwelijks legale bewoners.

Ze wonen in vervallen woningen waar legale bewoners vaak niet willen wonen. Dit staat in het onderzoek Wijken voor illegalen, dat minister Dekker van VROM naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft dit onderzoek uitgevoerd op verzoek van minister Dekker. Jaarlijks verblijven in Nederland tussen de 125.000 en 225.000 illegale vreemdelingen. Hiervan komen tussen de 75.000 en 125.000 illegalen van buiten Europa. Illegalen verblijven voornamelijk in de (grote) steden en in bepaalde agrarische gebieden. Illegalen vestigen zich in de buurt van familie en bekenden. Ook de aanwezigheid van goedkope huisvesting en vraag naar goedkope arbeid spelen een belangrijke rol. Door het onderzoek is er voor het eerst een betrouwbaar beeld over het aantal illegalen en hun vestigingsplaats. De illegalen in de (grote) steden zijn geconcentreerd in ruim dertig wijken. Dit is 2 procent van alle stedelijke wijken in Nederland. In deze wijken is tussen de 3 en 6 procent van de bewoners illegaal in Nederland. De concentratie van deze illegale vreemdelingen verslechtert soms de leefbaarheid van de wijk. Vooral overvolle pensions veroorzaken overlast. In deze pensions wonen veel Oost-Europeanen die tijdelijk in Nederland verblijven voor seizoensarbeid.De resultaten van het onderzoek ondersteunen het kabinetsbeleid, stelt VROM. Het kabinet wil malafide verhuurders aanpakken die profiteren van illegalen. Ook wil het kabinet onrechtmatige bewoning terugdringen. Omdat sprake is van zeer lokale problematiek, is er volgens VROM geen reden om nieuw landelijk beleid te ontwikkelen. De huidige instrumenten – het stedelijke vernieuwingsbeleid en de 56-wijken aanpak – bieden voldoende handvatten om deze overlast aan te pakken.     

Reageer op dit artikel