nieuws

‘voortbestaan winkels op luchthavens in gevaar’

Geen categorie

Winkels op luchthavens moeten na de verijdelde aanslagen in Londen voor hun voortbestaan vrezen.

De wereldwijde markt van taxfree shops – goed voor 20 miljard euro – kan op lange termijn met 30 tot 40 procent dalen. Dat meldt een Amerikaans onderzoeksinstituut voor detailhandel. Ook luchthavens zijn bang dat de exploitatie van winkels gevaar loopt.Op Heathrow is sinds donderdag de omzet van luchthavenwinkels met 15 procent teruggelopen. Vooral de verkopen van alcoholhoudende drank en cosmetica – 50 procent van de totale belastingvrije verkopen op vliegvelden – zijn in elkaar gestort. De daling is vooral het gevolg van strengere veiligheidsmaatregelen, waardoor handbagage tot gisteren was verboden. De luchthavens zijn zelf ook bang dat een grote inkomstenbron dreigt op te drogen. British Airport Authority (BAA) – de eigenaar van de meeste Britse luchthavens – verdiende vorig jaar 1,2 miljard euro met het exploiteren van winkels. Hiermee was het de grootste inkomstenbron. De onzekerheid en de onduidelijkheid wat nu wel en niet mag kan echter leiden tot een daling van 30 tot 40 procent, aldus het onderzoeksinstituut. De beperkingen hebben de sector overvallen. Ze hadden nooit gedacht dat hun producten ooit een veiligheidsrisico zouden vormen. Nu moeten ze zich over toekomstige maatregelen buigen. Een oplossing zou zijn om de belastingvrije winkels over te plaatsen naar de vertrekhal, zodat passagiers de producten in hun gewone bagage kunnen wegstoppen en niet meer aan boord hoeven mee te nemen. Een andere oplossing zou zijn om belastingvrij gekochte artikelen af te geven in een centraal depot bij het toestel. Na de vlucht zouden ze dan weer kunnen worden opgehaald.

Reageer op dit artikel