nieuws

vng wil snelle invoering grondexploitatiewet

Geen categorie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is bang dat de Grondexploitatiewet (GEW) pas na 2009 kan worden ingevoerd.

De GEW is nu namelijk nog gekoppeld aan de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening, die zelf nog lang niet is ingevoerd. Hierdoor zullen locatieontwikkeling en woningbouw vertraging oplopen, zo vreest de VNG. De VNG denkt echter dat de GEW al over een jaar kan worden ingezet. Dan moet de Tweede Kamer wel de Grondexploitatiewet van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening ontkoppelen en deze aan laten sluiten op de huidige Wet Ruimtelijke Ordening. De gemeenten verwachten veel heil van de GEW. ‘Hiermee zal free-riders een halt worden toegeroepen’, aldus de VNG. Deze wet biedt een belangrijke stimulans voor locatieontwikkeling en zal zorgen voor een versnelling van de woningbouw. Ook krijgen gemeenten de mogelijkheid om in het bestemmingsplan de categorieën sociale huur en eigen bouw op te nemen. De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers NVB liet eerder weten niets in de GEW te zien. De bouwers verwachten juist een rem op de bouwproductie en stadsvernieuwing.

Reageer op dit artikel