nieuws

VNG: Nederland zonder ozb buitenbeentje

Geen categorie

Nederland wordt een buitenbeentje in Europa als het kabinet zijn plan doorzet om de onroerendzaakbelasting (ozb) gedeeltelijk af te schaffen en op die manier de ‘belastingmacht’ van gemeenten verder beperkt.

en commissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), onder leiding van professor Flip de Kam, pleit in een rapport juist voor ruimere mogelijkheden voor gemeenten. Het rapport wordt woensdag in Den Haag gepresenteerd. De VNG liet al eerder blijken niets te zien in de kabinetsplannen. Zonder de ozb-heffing hebben gemeenten niet de financiële middelen om hun eigen plannen uit te voeren. Daar komt bij dat het Rijk wel meer taken doorschuift naar lagere overheden. De commissie vindt dan ook dat gemeenten grote financiële risico’s lopen. De Tweede Kamer praat donderdag over de gedeeltelijke afschaffing van de ozb, die in de ogen van het kabinet dient als een compensatie voor stijgende kosten als het nieuwe zorgstelsel is ingevoerd.

Reageer op dit artikel