nieuws

vlaanderen wil elf multifunctionele golfterreinen

Geen categorie

De Vlaamse minister Dirk Van Mechelen wil onderzoeken waar en hoeveel nieuwe multifunctionele golfterreinen in Vlaanderen kunnen worden ontwikkeld.

Vanaf de planningsfase moet rekening worden gehouden met een mogelijke multifunctionaliteit of recreatief medegebruik voor iedereen, dus ook niet-golfers of niet-leden. Mogelijkheden zijn: wandelwegen, fietspaden, visvijvers, tennisterreinen, petanquebanen, et cetera. Ook wil de Vlaamse regering dat minstens de helft van alle nieuw aan te leggen terreinen als zogenaamde ‘democratische golfterreinen’ worden uitgevoerd. Dit wil zeggen dat er voor nieuwe golfers geen instapprocedure en instapgelden worden gevraagd, dat het jaarlijkse abonnementsgeld betaalbaar moet zijn voor velen (maximaal 1.000 euro) en er op basis van een zogenaamde ‘greenfee’ bezoekers kunnen spelen en les krijgen. Verder streeft de Vlaamse regering naar een mix van verschillende exploitatievormen. Zo kan een golfterrein een pure privé-aangelegenheid zijn, een publiek private samenwerking. Het West-Vlaams Economisch Studiebureau (WES) heeft in een studie aangetoond dat naar alle waarschijnlijkheid in 2015 53.200 Vlamingen de golfsport zullen beoefenen. Vandaag zijn er een kleine 30.000 golfers in 48 clubs of één 18-holes baan per 250.000 inwoners. Ter vergelijking: Nederland telt 260.000 golfers en één 18-holes baan per 100.000 inwoners.

Reageer op dit artikel