nieuws

verzoek om uitstel luchtnormen afgewezen

Geen categorie

Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) heeft in het stof gebeten met zijn verzoek om de nieuwe EU-normen voor luchtvervuiling uit te stellen.

Een meerderheid van de EU-landen weigerde in te gaan op zijn pleidooi. Van Geel had om enkele jaren uitstel gevraagd, omdat Nederland anders niet aan de normen voor fijnstof kan voldoen: nieuwbouw van huizen of wegen zou dan over enkele jaren nog lastiger worden. Het Europese Hof van Justitie kan Nederland dan bovendien een geldboete opleggen.Van Geel toonde zich zeer teleurgesteld. Het ergerde hem dat andere landen instemmen met normen die zij ook niet gaan halen. ‘Een showverhaal. Een oefening in hypocrisie’, noemde Van Geel de vergadering. ‘Ligt het aan onze ouderwetse degelijkheid dat alleen wij ons druk maken over de uitvoerbaarheid?’ De EU-normen moeten vooral de aanwezigheid van kleine stofdeeltjes beperken om de gezondheid te bevorderen. Elk jaar sterven tienduizenden Europeanen voortijdig door de kleine stofdeeltjes uit vooral dieselauto’s. Nederland verwacht de stofnormen niet te halen in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en delen van Brabant. Dat komt vooral door het vele verkeer.Van Geel hekelde het dat de ene Eurocommissaris strenge luchtnormen voorstelt, maar dat de andere geen haast wil maken met de bijbehorende schonere dieselmotoren. ‘Dan denk je toch: wat is dat hier voor ballentent?’Van Geel en zijn EU-collega’s moeten in oktober nog formeel stemmen over hun standpunt. Van Geel hoopt dan op iets meer steun. Hij rekent echter vooral op het Europees Parlement. Die wil ook meer uitstel mogelijk maken, op voorstel van Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA). Een stemming volgt dit najaar.De EU-landen hebben op hoofdlijnen een akkoord dat ze maximaal 25 microgram stofdeeltjes groter dan 2,5 micrometer per kuub in 2015 mogen hebben. Voor stofdeeltjes groter dan 10 micrometer is dat 40 microgram uiterlijk in 2010. De huidige normen veroorzaken al veel problemen in Nederland bij de uitvoering van bouwprojecten en de aanleg van wegen.

Reageer op dit artikel