nieuws

‘verkrotting woningen door eis duurzaam bouwen’

Geen categorie

Woningen in Nederland kampen met miljarden euro’s aan achterstallig onderhoud.

Zelfs woningen op de Vinex-locaties van halverwege jaren negentig lijden aan een enorme verkrotting. Dat is deels te wijten aan de overheidseis van duurzaam bouwen, waardoor bouwers en projectontwikkelaars in de Vinex-wijken massaal verkeerde materialen hebben gebruikt. Dat stelt het platform voor duurzaam bouwen Viba Expo vandaag op de BouwExpo in Den Bosch. Woningen van tien jaar oud blijken nu al te kampen met rottende kozijnen, deuren die niet sluiten en talloze tochtgaten. Volgens directeur en bouweconoom Geert Verlind moeten de komende twee decennia tussen de 120.000 en 130.000 woningen per jaar worden verbouwd. Met een gemiddelde prijs van 50.000 euro per woning gaat het opknappen van de Nederlandse woningvoorraad zo’n 650 miljoen euro per jaar gaat kosten. Nederland is destijds overstelpt met regels vanuit de overheid. Zo moest er met duurzaam hout worden gewerkt, maar was er geen label waaraan de kwaliteit te toetsen was. Ook andere materialen, zoals pvc en zink, werden afgezworen, terwijl er niet naar de alternatieven is gekeken. Ook werkten verschillende disciplines, zoals installateur, timmerman en elektricien, langs elkaar heen. Ook onderzoeksbureau TNO zegt dat door een gebrek aan integrale aanpak in de bouw veel herstelwerkzaamheden nodig zijn. In sommige gemeenten gaat het nog steeds fout in nieuwbouwprojecten, aldus TNO.Verlind vindt niet dat de overheid voor de kosten moet opdraaien. De bouweconoom ziet meer een rol weggelegd voor financiële dienstverleners, woningcorporaties en huiseigenaren zelf. Die kunnen de herstelkosten financieren met de waardevermeerdering van hun woning, aldus Verlind. Werkgeversvoorman Elco Brinkman van Bouwend Nederland pleit voor een landelijke fonds waaruit huiseigenaren goedkoop geld kunnen lenen om onderhouds- en herstelwerkzaamheden van hun woning te kunnen financieren.

Reageer op dit artikel