nieuws

Verkiezingen VS: geen gevolgen voor Europese vastgoedmarkt

Geen categorie

De Verenigde Staten mogen dan het machtigste land ter wereld zijn, voor de Europese economieën en vastgoedmarkten maakt het weinig uit wie morgen de verkiezingen wint.

Voor de sterke kapitaalmarkten en de langzaam beter wordende stemming onder eigenaren zal het van weinig belang zijn of de huidige president aanblijft of een nieuwe Democraat zijn intrek neemt in het Witte Huis, aldus vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle. Nigel Roberts, hoofd Europese Research bij Jones Lang LaSalle, zegt hierover: ‘Wij verwachten niet dat de Europese vastgoedmarkten op hun kop zullen worden gezet. De grote kwesties waar de ‘westerse’ wereld momenteel voor staat (olieprijzen, milieu, terrorisme, demografische ontwikkelingen, begrotingstekorten, pensioenen, et cetera) zullen niet als bij toverslag verdwijnen als Amerika een nieuwe president kiest. De grootste geopolitieke risico’s blijven in stand en daarom verwachten we dat vastgoed een aantrekkelijke belegging zal blijven bij de structureel lage rentestand en de lage inflatieniveaus waaraan Europa gewend is geraakt, zij het met wat lagere groeipercentages dan in 2004.’Tony Horrell, CEO van Jones Lang LaSalle European Capital Markets, voegt hieraan toe: ‘Voor de Europese economieën zullen vooral de kracht van de Amerikaanse economie en de invloed daarvan op economische groei wereldwijd factoren van belang zijn. Voorspellingen zien de groei afnemen van 4,5 procent in 2004 tot rond de 3,5 procent of lager in 2005. Er is geen reden om aan te nemen dat het in dit opzicht veel verschil maakt of Bush of Kerry de verkiezingen wint. Daarbij lijkt geen van beide kandidaten voldoende vertrouwen te kunnen wekken om de groei een impuls te geven.’     

Reageer op dit artikel