nieuws

vastgoedbeleggers rekenen op miljoenenschade

Geen categorie

Beleggers in vastgoed, zoals banken en pensioenfondsen, komen met schadeclaims als het nieuwe huurbeleid van het kabinet doorgaat.

De belangenorganisatie Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) schat de schade voor institutionele beleggers op 900 miljoen euro. Dat zei Frank van Blokland, directeur van IVBN, gisteren. Oorspronkelijk was minister Dekker van Volkshuisvesting (VVD) van plan de huren sneller en grootschaliger vrij te geven.Maar in het voorliggende wetsvoorstel worden minder huurwoningen geliberaliseerd dan in de aanvankelijke concept-wet. Beleggers die investeren in nieuwbouw berekenden hun investering door aan de hand van het oorspronkelijke wetsvoorstel, stelt Van Blokland. Zij lopen 400 miljoen euro inkomsten mis omdat ze, onder het nieuwe wetsvoorstel, de huren maar beperkt mogen verhogen.Daarnaast moeten de institutionele beleggers de huurheffing betalen. Volgens Van Blokland kost dit zijn leden op termijn 500 miljoen extra. De belangenvereniging hoopt dat de Tweede Kamer de aanpassingen nog repareert. Als dit niet gebeurt, overweegt IVBN namens zijn leden een rechtszaak te starten tegen de Staat der Nederlanden.

Reageer op dit artikel