nieuws

Vastgoed Brussel floreert dankzij buitenlanders

Geen categorie

Voor de Brusselse professionele vastgoedmarkt is 2006 opnieuw een mooi jaar geworden.

De vraag naar kantoren zal dit jaar uitkomen op ongeveer 600.000 m2. Dat is evenveel als in de uitstekende jaren 2003 en 2005. Voor 2007 gaat marktleider CB Richard Ellis (CBRE) zelfs uit van een verdere stijging naar 625.000 m2. Ook de winkelpanden doen het uitstekend, meldt zakenkrant De Tijd. Buitenlanders hebben een steeds groter aandeel op de Brusselse vastgoedmarkt.

Er werd in 2006 voor 3,2 miljard euro geïnvesteerd in commercieel vastgoed. De investeringen gebeuren vooral in Brusselse kantoren (47 procent). De grootste transactie is de verkoop van de federale overheidsportefeuille, die nog voor het einde van deze maand 600 miljoen euro moet opleveren aan de staatskas. Het aandeel van Belgische partijen op de beleggingsmarkt is 44 procent. Zonder die federale verkoop, waarvoor buitenlandse partijen om praktische redenen niet in aanmerking komen, is het aandeel van de Belgische investeerders slechts 31 procent.

Enkele jaren geleden was dit nog 50 procent. Het Verenigd Koninkrijk voert met 14 procent de lijst van buitenlandse partijen aan, gevolgd door Ierland (12 procent), de VS (8 procent) en Duitsland (8 procent).

Reageer op dit artikel