nieuws

top woningcorporaties wil eigen loon verdubbelen

Geen categorie

Commissarissen van woningcorporaties willen hun beloning in één klap verdubbelen.

Het uurtarief van de toezichthouders moet worden opgetrokken tot maximaal 100 euro per uur. Een voorzitter van een corporatie kan met zijn bijbaan van enkele uren per week zo een beloning van 15.000 euro opstrijken. Dat meldde gistermiddag de Volkskrant, die inzage kreeg in het vertrouwelijke advies Honorering toezichthouders woningcorporaties dat die dag besproken werd. Het bestuur van de vereniging van toezichthouders van woningcorporaties adviseert zijn 1100 leden het advies over te nemen.Volgens het advies is het hogere loon nodig om professionele commissarissen te werven. Corporaties moeten concurreren met andere (semi)-publieke instellingen om het schaarse talent aan commissarissen. In het rapport wordt onder meer verwezen naar energiebedrijven en academische ziekenhuizen, waar de beloning veel hoger ligt.Een voorzitter van de raad van commissarissen verdient momenteel tussen de 3000 en 9000 euro. Dat moet worden opgetrokken tot gemiddeld 7000 tot 14.000 euro. Grotere corporaties mogen nog meer geld neertellen. Net als bij de bestuursvoorzitter, wordt de beloning van de toezichthouders gekoppeld aan de verkoop en sloop van huurhuizen. Hoe meer woningen een corporatie sloopt, hoe hoger het inkomen van de corporatietoezichthouder.

Reageer op dit artikel