nieuws

‘Te veel winkels in Arnhem-Nijmegen’

Geen categorie

Het aanbod aan winkelpanden in de regio Arnhem-Nijmegen dreigt veel te groot te worden, zo waarschuwt de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland.

Als alle bekende plannen doorgaan, groeit het aanbod tot anderhalf maal de binnensteden van Arnhem en Nijmegen samen. De Kamer heeft alle bekende plannen naast elkaar gelegd. Als die zouden worden uitgevoerd, zou het winkelaanbod in korte tijd met 20 tot 30 procent stijgen. Volgens de Kamer hebben projectontwikkelaars veel bouwplannen gepresenteerd als geheel nieuwe concepten, terwijl het in werkelijkheid om bestaande winkels in een andere presentatie gaat. Het gevaar dreigt dat zulke winkelcentra andere winkels in de omgeving ‘kannibaliseren’, aldus de Kamer. Volgens de Kamer dreigt binnen enkele jaren leegstand en verpaupering van bestaande winkelgebieden, als de gemeenten in de regio de bouwplannen niet beter op elkaar afstemmen. Ook moeten gemeenten beseffen dat sommige voorgenomen bouwplannen van eind jaren negentig niet meer realistisch zijn, nu de consument aanzienlijk minder heeft te besteden.De Kamer vindt dat de gemeenten samen moet voorkomen dat met winkelruimte dezelfde problemen ontstaan als op de kantorenmarkt, die al jaren met grote leegstand heeft te maken. Ook voor de consument is een overschot aan winkels niet prettig, aangezien de kwaliteit van bestaande winkelgebieden daardoor achteruit gaat. In Midden-Gelderland staat nu al ongeveer 7 procent van de winkels leeg.

Reageer op dit artikel