nieuws

te koop: 1,5 miljoen duitse huurwoningen

Geen categorie

Tot 2015 zullen in Duitsland nog eens 1,5 miljoen huurappartementen worden verkocht aan beleggers.

Daarvan worden er 1,1 miljoen verkocht door de overheid, hoofdzakelijk door gemeentelijke woningbedrijven. De komende jaren zal de interesse voor portefeuilles huurappartementen bij beleggers blijven bestaan door de lage rentestand, het aantrekken van de economie en de goede condities op de Duitse woningmarkt. Dat is de uitkomst van de studie Wohnungsportfoliotransaktionen in Deutschland van HSH Nordbank. De bank verwacht dat tot 2010 ongeveer 200.000 woningen per jaar van eigenaar zullen verwisselen. In de daarop volgende vijf jaar zal het jaarlijks om ongeveer 160.000 woningen handelen. Het gaat vrijwel uitsluitend om appartementen. Volgens de onderzoekers komt het aanbod vooral van gemeenten. De bank verwacht dat de Duitse gemeenten tot 2015 820.000 huurappartementen in de verkoop zullen doen. In West-Duitsland zal de helft van alle bestaande gemeentewoningen worden verkocht. In Oost-Duitsland gaat het om 20 procent van het totale gemeentelijke woningbestand. De Duitse gemeenten behouden een portefeuille van 1,65 miljoen huurwoningen. Belangrijkste drijfveren achter de megaverkoop vormen de gemeentelijke budgetproblemen en de extra inspanningen die gemeenten moeten plegen om zich als aantrekkelijke vestigingsplaats te profileren voor ondernemingen. Volgens de bank overstijgt de behoefte aan extra inkomsten de politieke gevoeligheden waarmee dergelijke verkopen gepaard gaan. Volgens de studie zullen de federale overheid en de deelstaten naar schatting 300.000 woningen van de hand doen. De grootste transactie die in het verschiet ligt vormt de verkoop van 100.000 woningen door LEG Nordrhein-Westfalen, het woningbedrijf van de gelijknamige deelstaat Nordrhein-Westfalen. Voorts zullen grote ondernemingen zich verder concentreren op hun kernactiviteiten en ook hun resterende 340.000 huurwoningen de deur uitdoen. Grote ondernemingen spelen traditioneel een belangrijke rol in de Duitse huurmarkt ter huisvesting van de eigen werknemers. Enkele jaren geleden begonnen zij massaal te verkopen. De megaportefeuilles van tienduizenden woningen zijn vooral in handen gekomen van Angelsaksische investeringsmaatschappijen. In Vastgoedmarkt van december 2006, die vrijdag 22 december verschijnt, wordt uitvoerig aandacht besteed aan Duitse woningbeleggingen.

Reageer op dit artikel