nieuws

’t Sas in Breda verrassende winnaar FGH Vastgoedprijs 2004

Geen categorie

De herontwikkeling ’t Sas in Breda is gistermiddag de verrassende winnaar geworden van de FGH Vastgoedprijs 2004.

’t Sas is een multifunctioneel project van Bouwbedrijf Maas-Jacobs. Namens Maas-Jacobs nam directeur René Maas de prijs in ontvangst uit handen van Peter Keur, directievoorzitter van FGH Bank. Een jury, onder voorzitterschap van burgemeester Annie Brouwer-Korf van Utrecht, nomineerde uit 21 inzendingen vier vastgoedprojecten. Naast ’t Sas waren dat winkelcentrum Klanderij in Enschede (Foruminvest en Prowinko Groep), De Ommelanden in Groningen (Brivec) en De Resident in Den Haag (MAB en Bouwfonds Property Finance). De vier projecten hadden alle een element van herontwikkeling in zich. Volgens de jury hebben ondernemerschap, projectrisico, projecteconomie, architectuur en maatschappelijke impact de doorslag gegeven om ’t Sas te kiezen voor de achtste editie van de tweejaarlijkse FGH Vastgoedprijs, waarbij het onderscheidend ondernemerschap de doorslag heeft gegeven. Daarnaast koos de jury voor ’t Sas, omdat ‘de toekomst voor de Nederlandse commerciële vastgoedmarkt niet zozeer zal liggen in grootschaligheid, maar in bezieling’. ‘Met veel visie en bezieling is de voormalige Torenpassage in Breda herontwikkeld tot een sfeervol binnenstedelijk gebied met aandacht voor details; een echte bijdrage aan de stad Breda. De aantrekkelijkheid van dit gebied is via deze herontwikkeling sterk verbeterd, en is dankzij de integrale aanpak en de zorgvuldig gekozen branchemix zowel verrassend als verfrissend. ’t Sas scoort hoog op onderscheidend ondernemerschap, durf en lef. Maar meer nog dan dat, zou dit project voor een aantal binnenstedelijke situaties een voorbeeldfunctie kunnen vervullen’, aldus de jury. ’t Sas beslaat vijftien winkelunits, drie horecagelegenheden, een kleinschalig hotel en twintig stadswoningen/appartementen, met in totaal 6500 m2 brutovloeroppervlak. Volgens een totaal verraste René Maas (‘Van tevoren hebben we onszelf nauwelijks een kans toegedacht door de concurrentie van De Resident en De Klanderij’) heeft het hele project hem twee jaar van zijn leven gekost. ‘De Torenpassage lag als binnenstedelijk gebied erg moeilijk en alleen daarom was het al niet interessant voor de grote projectontwikkelaars. Toch zijn we er in een heel korte tijd in geslaagd van het project een stukje Bredase binnenstad te maken, waar niemand omheen kan.’ Het project vergde een investering van 12 miljoen euro. De woningen en appartementen zijn op een na verkocht. Ongeveer de helft van het project is nog in handen van een van de voormalige grondeigenaren, de rest ligt bij Maas zelf via Torpa Breda. De architect van het project was Peer Bedaux van Bedaux de Brouwer Architecten.     

Reageer op dit artikel