nieuws

Studenten buiten landelijke regel verhuiskosten

Geen categorie

Studenten die wegens renovatie of sloop van hun huis moeten verhuizen, kunnen geen aanspraak maken op de landelijke verhuiskostenvergoeding van 5000 euro.

Van minister Dekker van Volkshuisvesting mogen de verhuurders met deze groep huurders een lagere vergoeding afspreken. In opdracht van de Tweede Kamer zal de minister zo mogelijk met ingang van volgend jaar een landelijke verhuiskostenvergoeding vastleggen. Huurders die wegens stadsvernieuwing moeten verkassen hebben dan recht op minimaal 5000 euro verhuiskostenvergoeding. Op voorstel van Kences, het kenniscentrum studentenhuisvesting, zullen studenten buiten die regeling vallen, heeft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Woningcorporaties, die hun huurwoningen willen vernieuwen of slopen, moeten straks een reglement opstellen, met daarin de verhuiskostenvergoeding die de bewoners minimaal krijgen. Voor zelfstandige woningen moet dat bedrag tenminste de nationale minimumvergoeding zijn. Voor ‘onzelfstandige’ woningen als studentenkamers moet ook een minimum vergoeding in het reglement worden vastgelegd, maar dat bedrag mag lager zijn dan die 5000 euro. Kences heeft Dekker erop gewezen dat een verhuisvergoeding van minimaal 5000 euro per student kan leiden tot ‘financiële ondoelmatigheden en onbedoelde gedragseffecten’. De minister stelt in haar brief dat studenten door het delen van voorzieningen als keuken en badkamer en door vaak zelf de boedel te verkassen voor minder hoge kosten staan bij een gedwongen verhuizing.     

Reageer op dit artikel