nieuws

stop huurheffing doet beroep op tweede kamer

Geen categorie

De stichting Stop Huurheffing (een initiatief van IVBN en Vastgoed Belang) heeft in een open oproep opnieuw gepleit voor het intrekken van het wetsvoorstel over de huurtoeslag.

Minister Dekker verdedigt vandaag in de Tweede Kamer haar voorstel om verhuurders te laten meebetalen aan de huurtoeslag. Woningcorporaties zijn in meerderheid bereid gebleken dat te doen vanuit hun sociale taak om huisvesting te bieden aan lagere inkomens. Zij hebben daardoor bereikt dat zij van de minister meer ruimte krijgen in het huurbeleid én meer ruimte om ondernemend te kunnen gaan optreden. Commerciële verhuurders zijn echter principieel tegen een heffing bij commerciële verhuurders, aldus Stop Huurheffing: ‘Huurtoeslag moet vanuit de algemene belastingmiddelen worden opgebracht en niet door de huurders. Commerciële verhuurders hebben ook geen specifieke sociale taak; zij hebben evenmin een overmaat aan maatschappelijk bestemd vermogen, waaruit ze die heffing kunnen betalen. Ook hebben commerciële verhuurders relatief veel minder betaalbare huurwoningen en hebben relatief veel minder huurders met huurtoeslag; de grondslag van de heffing houdt daar echter geen rekening mee. Verder dragen zij al jarenlang bij aan het ‘betaalbaar houden van het wonen’ via het zeer beperkende huurbeleid én de belastingen, die zij betalen.’ De commerciële verhuurders vrezen tenslotte een administratieve chaos als de minister in het kader van de huurheffing jaarlijks de WOZ-grenzen gaat aanpassen. Als commerciële verhuurders inderdaad gedwongen gaan worden mee te betalen, aldus Stop Huurheffing, ‘moeten in 2006 ongeveer 4000 commerciële verhuurders met 25 of meer huurwoningen voor ongeveer 15 procent gaan meebetalen aan de heffing. Dit ten opzichte van 500 corporaties, die 85-90 procent van de heffing gaan betalen. Waarschijnlijk al in 2007 zullen ook alle verhuurders met 10 of meer huurwoningen moeten gaan betalen. Het aantal commerciële verhuurders dat mee moet betalen stijgt dan naar 8000.’ ‘Verhuurders moeten in 2007 ongeveer 1 euro per 1000 euro WOZ-waarde van hun huurwoningen betalen aan de heffing. Een heel groot deel van de in 2007 toegestane reële huurverhoging van maximaal 3 procent zal door de heffing worden afgeroomd. In totaal moet door de heffing in 2006 163 miljoen euro geheven worden, in 2007 353 miljoen euro, in 2008 377 miljoen euro en in 2009 373 miljoen euro. Vóór 1 juli 2009 worden de bedragen vastgesteld voor de daarna volgende jaren; de heffing is dus een structurele belastingheffing, waaraan de overheid zelf de opbrengst kan bepalen.’

Reageer op dit artikel