nieuws

stijging hypotheekrente kost overheid meer geld

Geen categorie

De stijging van de hypotheekrente met gemiddeld 1 procent over het afgelopen jaar kost de schatkist op termijn 1,7 miljard euro.

Dat becijfert het Centraal Planbureau (CPB), zo meldt het Financieele Dagblad. Vorig jaar ‘kostte’ de de hypotheekrenteaftrek de overheid 11,7 miljard. Er werd voor ruim euro 25 miljard aan rente afgetrokken, tegen een tarief van gemiddeld 44 procent.Een stijging van de rentekosten voor huizenbezitters vindt slechts geleidelijk zijn weg naar de schatkist, schetst het CPB. ‘Door de lange rentevastperioden duurt het gemiddeld zeven jaar voordat de hogere hypotheekrente volledig in een verhoogde aftrek tot uitdrukking komt’, zegt CPB-onderzoeker Gerbert Romijn. Daarnaast geeft Romijn aan dat de hypotheekrenteaftrek ook afhankelijk is van andere factoren op de woningmarkt. Zo zouden dalende huizenprijzen of een afname van de hypotheeksom de renteaftrek de komende jaren kunnen drukken, zelfs als de rente stijgt. De nationale hypotheekschuld ligt momenteel rond de 490 miljard euro.In de aanloop naar de verkiezingen kan een oplopende hypotheekrenteaftrek de discussie over dit onderwerp verhevigen. Een aantal partijen, waaronder PvdA, SP en GroenLinks, vindt dat de aftrek moet worden beperkt. VVD, CDA en LPF zijn daar tegen.

Reageer op dit artikel