nieuws

stevig rendement logistiek vastgoed

Geen categorie

Europees vastgoedvermogensbeheerder Arlington Securities voorspelt dat de Europese logistieke vastgoedmarkt de komende vijf jaar een rendement kan opbrengen van 8,8 procent.

In de European Logistics Snapshot (een momentopname van de Europese logistiek) van Arlington staat dat de wereldwijde logistieke sector in 2005 met meer dan 10 procent is toegenomen, mede dankzij de economische groei in Azië en de vraag naar outsourcing.Het onderzoek van Arlington voorspelt ook dat onroerendgoedeigenaren zich meer zullen gaan richten op logistieke corridors en de distributienetwerken, waarbij ze hun beleggingsportefeuille voor onroerend goed aanpassen aan de wensen van de belangrijke logistieke spelers. De locaties die hiervan zullen profiteren, zijn de Noord-Europese havens van Hamburg, Antwerpen, Rotterdam en Le Havre, en de Zuid-Europese havens van Napels, Barcelona en Marseille. De havens van Triëst in Italië en Gdansk/Gdynia in Polen, die zich in rap tempo ontwikkelen, zullen eveneens nieuwe logistieke bedrijven aantrekken op basis van het vergroten van hun vrachtcapaciteit.Andrew Smith, head of investment Strategy bij Arlington, zegt: ‘Ondanks de beperkte huurstijging biedt logistiek onroerend goed interessante mogelijkheden voor beleggers. De sector groeit namelijk in rap tempo en heeft behoefte aan efficiënte, moderne accommodaties. Logistieke bedrijven, en dan voornamelijk die bedrijven die te maken hebben met de detailhandel, zijn steeds vaker op zoek naar logistieke netwerken die zij internationaal, of zelfs wereldwijd, kunnen ontwikkelen.’Volgens de rapportage betalen beleggers nu dezelfde prijs voor logistiek onroerend goed in Praag als voor vergelijkbare activa in het Ile de France. De vraag naar ruimte van hoge kwaliteit door gebruikers van logistiek vastgoed is in 2006 is toegenomen en leidt in bepaalde Europese hotspots zelfs tot een tekort. Arlington verwacht dat op korte termijn de sterke vraag vanuit beleggers zal zorgen voor een gezonde stijging in kapitaalwaarden binnen de eurozone, met de nadruk op Spanje, België en Duitsland.

Reageer op dit artikel