nieuws

stadsuitbreiding gaat ten koste van boerderijen

Geen categorie

De steden in Nederland groeien ten koste van de boerderijen in hun directe omgeving.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. De agrarische bedrijvigheid neemt al jaren af. In 2005 lag het aantal boerderijen op ruim 81.000, tegen 97.000 in 2000. Vooral in de nabijheid van grote steden is het aantal landbouwbedrijven sterk gedaald. Stadsuitbreiding is een belangrijke oorzaak hiervan, aldus het CBS. Nederland telt zes gemeenten waar helemaal geen boerenbedrijven meer voorkomen. Krimpen aan den IJssel en Rozenburg werden in 2005 toegevoegd aan het rijtje boerderijloze gemeenten, dat voor die tijd bestond uit Vlieland, Rozendaal, Zandvoort en Bennebroek. In 2000 hadden alle Nederlandse gemeenten nog ten minste één agrarische onderneming binnen hun grenzen.

Reageer op dit artikel