nieuws

Sloop 95.000 huizen moet leefbaarheid bevorderen

Geen categorie

In 56 wijken in de vier grote steden en 26 middelgrote gemeenten gaan in totaal 95.

00 huizen tegen de vlakte. Daarvoor komen ongeveer 115.000 vaak duurdere huur- en koopwoningen in de plaats. Die operatie moet de leefbaarheid in onder meer Crooswijk-Noord in Rotterdam en het Haagse Laakkwartier bevorderen.Dat schrijft minister Dekker (VROM) in een brief aan de Tweede Kamer. In de betreffende wijken wonen ruim een miljoen mensen in bijna 540.000 voornamelijk kleine en goedkope huurwoningen. Door de eenzijdige bevolkingsopbouw, met een hoog percentage kansarmen, staat de leefbaarheid in de wijken onder druk, aldus de minister. Ze wil snel afspraken maken met alle wijken om de maatregelen door te voeren.Voor 23 wijken heeft het ministerie al afspraken gemaakt met de gemeente en woningcorporaties. Wijken waar voor het einde van het jaar geen afspraken zijn gemaakt, komen mogelijk niet meer in aanmerking voor subsidies voor de ’56-wijken-aanpak’, aldus Dekker. Het Rijk draagt 100 miljoen euro bij aan ‘extra versnellende maatregelen’ in de betreffende wijken.Woningcorporaties moeten volgens de minister meer investeren in verbetering, sloop, herbouw en leefbaarheid in de wijken. Daar moeten ook winkels, pleinen, straten en groenvoorzieningen worden opgeknapt en moeten meer jongeren- en speelvoorzieningen, huismeesters en maatschappelijke opvang komen. Bewoners die door de sloop en nieuwbouw tijdelijk hun huis uit moeten, krijgen een verhuiskostenvergoeding van minimaal 5000 euro.Tot de wijken behoren verder onder meer Amsterdam-Zuidoost en -Noord, Transvaal in Den Haag, Dordrecht-West, Lewenborg in Groningen, de binnenstad van Helmond, Hoogvliet in Rotterdam, Nieuwland/Groenoord in Schiedam en Zuilen/Ondiep in Utrecht.     

Reageer op dit artikel