nieuws

Slechts enkele tientallen aannemers met schaduwboekhouding naar NMa

Geen categorie

Tot dusver hebben zich slechts enkele tientallen aannemers bij de mededingingsautoriteit gemeld.

‘Zeker geen honderden, zoals wel eens wordt gesuggereerd’, zegt NMa-woordvoerder S. Bierling in Cobouw. Bouwers die vóór 1 mei met schaduwboekhoudingen of ander bewijs van overtreding van de Mededingingswet over de brug komen, lopen niet het risico te worden uitgesloten van overheidsopdrachten. Bovendien komen ze in aanmerking voor strafvermindering van de NMa. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) zei onlangs nog dat bij de NMa karrenvrachten aan bewijs is ingeleverd. Bierling: ‘Maar dat zegt natuurlijk niets over het aantal bedrijven dat zich bij ons heeft gemeld. Eén groot bedrijf kan veel materiaal overhandigen.’ Bierling verbloemt niet dat het aantal melders haar tegenvalt. ‘Bij de lidverenigingen van het AVBB zijn zo’n 6000 bouwers aangesloten. Die hebben zich in elk geval nog niet allemaal gemeld. Maar goed, ze hebben nog twee weken. Duidelijk moet wel zijn dat die deadline van 1 mei keihard is. Tot dan kan men naar ons toekomen. Daarna komen wij naar hen.’ Onder de bouwers die wel bouwfraudestukken hebben ingeleverd, zijn vooral de grote concerns. Vanuit het midden- en kleinbedrijf (MKB) blijft het vooralsnog angstig stil, aldus de NMa. Daarover is de mededingingsautoriteit wel enigszins verbaasd. Eerdere zaken hebben immers duidelijk gemaakt dat ook de kleinere ondernemingen prijsafspraken hebben gemaakt. Volgens zegsman L. Steijn van brancheorganisatie BouwNed zijn de MKB-bouwers er wel van doordrongen dat ook zij schoon schip moeten maken, willen ze niet op een zwarte lijst belanden. ‘Wij hebben ze in ieder geval geadviseerd bewijzen van prijsafspraken in te leveren’ , zegt Steijn. In Bouwnieuws, het blad van het AVBB, zegt minister Brinkhorst enigszins teleurgesteld te zijn in de huidige opstelling van de bouwbedrijven.

Reageer op dit artikel