nieuws

russische megamall ikea moet dicht

Geen categorie

Op last van de brandweer is de nieuwe megamall van Ikea in de Russische provinciestad Nizjni Novgorod voor een periode van dertig dagen gesloten.

Daarmee gaat de lucratieve decembermaand aan de vestiging van de Zweedse meubelketen voorbij. Dat schrijft NRC Handelsblad. Een maand sluiting kost het bedrijf 28 miljoen euro en de 3000 personeelsleden 1,1 miljoen euro salaris. Het is niet voor de eerste keer dat een winkelcentrum van Ikea juist in de drukke decembermaand dicht moet. In 2004 sloot de brandinspectie een nieuwe megamall in Chimki, een voorstad van Moskou. Hardnekkige geruchten willen dat de Zweden weigeren steekpenningen te betalen en daarom problemen krijgen.De nieuwe megamall in Nizjni Novogrod heeft een oppervlakte van 150.000 m2 en biedt behalve aan Ikea onderdak aan 150 winkels en supermarkten. Het winkelcentrum maakt deel uit van een ambitieus bouwprogramma van 1,5 miljard euro. Ondanks de problemen met de plaatselijke autoriteiten zijn de vestigingen een succes: de twee Moskouse megamalls zouden vorig jaar 96 miljoen bezoekers hebben ontvangen. Met drie nieuwe in St. Petersburg, Nizjni Novgorod en Jekaterinaburg heeft Ikea er nu acht in bedrijf. Ikea bouwt er nog twee in Moskou en streeft naar een megamall voor elke Russische stad met een miljoen inwoners.De sluiting is volgens analisten de zoveelste klap voor het toch al weinig aantrekkelijke Russische investeringsklimaat. Gisteren werd ook bekend dat Rusland de druk op het door Shell geleide olie- en gasproject Sachalin 2 opnieuw heeft opgevoerd door de opschorting van bepaalde watervergunningen. Daardoor dreigt het 20 miljard dollar kostende project opnieuw vertraging op te lopen. Topman Wolfgang Lunardon van het Oostenrijkse vastgoedfonds Meinl European Land, dat miljarden pompt in nieuwe Russische winkelcentra, kenschetste het vastgoed beleggingsklimaat voor buitenlandse partijen in de Mapic-uitgave van VGM Real Estate echter als ?zonder buitengewone risico’s’. Ook Ikea blijft het reusachtige land omarmen. ?Wij geloven in Rusland’, aldus een Ikea-woordvoerder.

Reageer op dit artikel