nieuws

roz/ipd: vastgoed meer waard door dalende yields

Geen categorie

In 2005 zijn de aanvangsrendementen voor commercieel vastgoed verder gedaald door de aanhoudend hoge vraag naar beleggingsvastgoed.

Dit is bekendgemaakt door de ROZ die samen met de Investment Property Databank (IPD) de vastgoedindex voor institutionele beleggers berekent. De hoge vraag was niet alleen afkomstig van de kant van de traditionele institutionele partijen, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en vastgoedfondsen, maar in toenemende mate ook van de kant van particulieren.Vooral de sectoren winkels, woningen en gemengd gebruik (vaak combinaties van winkels en woningen) profiteerden van de daling met een waardegroei van respectievelijk 6,3 procent, 5,7 procent en 5,0 procent. De andere sectoren bleven daarbij achter: bedrijfsruimte steeg met 2,7 procent en de sector kantoorruimte die nog steeds kampt met hoge leegstand, steeg met 0,1 procent nauwelijks. Het nettohuurrendement bedroeg in 2005 voor de sector winkelruimte 6,9 procent, voor kantoorruimte 6,9 procent, voor bedrijfsruimte 8,2 procent, voor woningen 4,2 procent en voor gemengd gebruik 6,6 procent. In vergelijking met 2004 betekent dit voor de sectoren winkels en kantoren een daling van respectievelijk 0,3 procent en 0,4 procent. Het nettohuurrendement van de overige sectoren verandert nauwelijks. Het resultaat hiervan is dat het totaalrendement voor winkels uitkwam op 13,5 procent, voor gemengd gebruik op 11,9 procent, voor bedrijfsruimten op 11,1 procent, voor woningen op 10,1 procent en voor kantoren op 7,0 procent.De markthuurgroei was in 2005 zeer gematigd en bedroeg voor woningen 2,3 procent (was 3,1 procent), voor gemengd gebruik 1,4 procent (was 1,8 procent), voor winkels 1,0 procent (was 1,2 procent), voor bedrijfsruimte 0,8 procent (was 0,9 procent) en voor kantoren -0,7 procent (was -0,6 procent). Meer informatie en een toelichting van directeur Aart Hordijk van de ROZ/IPD Vastgoedindex in Vastgoedmarkt van maart 2006, die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel