nieuws

Rendementen op kantoren stevig gedaald

Geen categorie

De beleggingsrendementen op kantoren zijn het vierde kwartaal van vorig jaar flink gedaald van 5,9 naar 4,2 procent op jaarbasis.

Dat komt door de opgelopen leegstand die de huurinkomsten heeft aangetast en de gedaalde waarde van de objecten. Ook het gemiddelde rendement op alle vastgoedbeleggingen daalde op jaarbasis van 8,4 naar 7,6 procent. Na het vierde kwartaal bedragen de totale rendementen op jaarbasis voor retail 8,8 procent, voor woningen 8,2 procent en voor bedrijfsgebouwen 7,1 procent. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), die in samenwerking met IPD driemaandelijks de rendementen op vastgoed berekent. De ROZ/IPD kwartaalindex was afgelopen kwartaal gebaseerd op 24 procent van de totale vastgoeddatabank. De definitieve jaarrendementen die de ROZ eind maart publiceert, zullen volgens directeur Aart Hordijk van de ROZ naar verwachting niet al te veel afwijken van de laatste kwartaalcijfers. De netto huurinkomsten variëren van 4,7 procent voor woningen tot 8,7 procent voor bedrijfsgebouwen. Kantoren kenden het laatste kwartaal van vorig jaar een direct rendement van 7,0 procent en winkels rendeerden 7,3 procent op jaarbasis. De markthuren voor kantoren daalden als gevolg van de opgelopen leegstand op jaarbasis met een bescheiden 1,4 procent, exclusief de remmende werking van incentives, zoals huurvrije perioden. De huren in de overige categorieën vastgoed stegen op jaarbasis wel, de winkelhuren zelfs met 5,2 procent. De waarde van kantoren daalde in het vierde kwartaal met 2,8 procent op jaarbasis, bedrijfsgebouwen daalden met 1,5 procent in waarde. Woningen en winkels stegen met respectievelijk 3,5 en 1,5 procent in waarde. De ROZ concludeert dat de aanvangsrendementen door de dalende rente en de nog altijd toenemende vraag naar goed verhuurd vastgoed nauwelijks veranderen.

Reageer op dit artikel