nieuws

recordjaar investeringen europees vastgoed

Geen categorie

De directe investeringen in commercieel vastgoed in de vijftien EU-landen hebben in 2005 opnieuw een recordhoogte bereikt.

Volgens cijfers van CB Richard Ellis werd er in het afgelopen jaar ongeveer 141,7 miljard euro in vastgoed belegd, een stijging van 40 procent in vergelijking met 2004 toen ook al sprake was van een recordjaar. Traditiegetrouw lag vorig jaar het zwaartepunt van de investeringen in Groot-Brittannië, dat ongeveer de helft van het investeringsvolume voor zijn rekening nam. Frankrijk was een goede tweede, met een aandeel van 11 procent in het totale volume. Daarbij kwamen de meeste beleggingstransacties tot stand in Londen en in Parijs; beide steden waren samen goed voor eenderde van het totaal aan investeringen in de vijftien EU-landen. Hoewel de beleggingsmarkt als geheel een zeer levendige aanblik bood, was het toch opvallend dat nogal wat beleggers langs de zijlijn bleven staan. Dat kwam vooral door de stijgende financieringskosten, waardoor voorgenomen investeringen werden uitgesteld. Wat verder opviel was, dat de Duitse beleggers in 2005 meer vastgoed moesten verkopen dan in het jaar ervoor. In totaal werd er vorig jaar door hen voor 6,2 miljard euro verkocht, tegen 1,5 miljard euro in 2004. Een groot deel van de verkopen betroffen gebouwen in Londen. Ondanks het feit dat de Duitse beleggers in 2005 veel moesten verkopen, slaagden zij erin om nog voor 5,4 miljard euro aan vastgoed te kopen. De grote activiteit op de Europese vastgoedmarkt had het afgelopen jaar ook gevolgen voor de prijsvorming. Door de sterk dalende aanvangsrendementen gingen in tal van steden de prijzen van vastgoed fors omhoog.

Reageer op dit artikel