nieuws

recordaantal te koop staande huizen deert markt niet

Geen categorie

In 2005 is de huizenmarkt sterker geworden.

Ondanks een recordaanbod van te koop staande woningen hebben de verkoopprijzen zich gunstig ontwikkeld. Ook is er een gezonder evenwicht gekomen tussen vraag- en verkoopprijzen. Voor wie een groter appartement of een vrijstaande woning wil verkopen, was er echter nog weinig reden tot vrolijkheid. Dit blijkt uit een analyse van de Nederlandse woningmarkt in 2005, die de website Spacemakers.nl heeft uitgevoerd. Bij vrijstaande woningen geldt dat het aanbod veel ruimer is dan de vraag. Dit leidt tot soms zeer lange verkooptijden: een jaar is voor de duurdere woningen zeker geen uitzondering. Bij appartementen valt op dat veel grote appartementen lastig te verkopen zijn, terwijl kleine appartementen juist erg goed van de hand gaan. Uit registratie van de vraagprijzen van woningen, die Spacemakers elk kwartaal uitvoert, blijkt dat in het jaar 2005 de gemiddelde vraagprijs slechts minimaal toenam, met 0,8 procent tot 2213 euro per vierkante meter woonoppervlakte. Dit is minder dan de algemene prijsinflatie, die in 2005 ongeveer 1,7 procent bedroeg (CBS). De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en het Kadaster registreerden daarentegen wel een stijging van de verkoopprijs ver boven het inflatieniveau (5,4 procent respectievelijk 4,7 procent). Geconcludeerd kan worden dat de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs in 2005 dichter bij elkaar kwamen te liggen: eind 2005 lag de vraagprijs gemiddeld 18 procent hoger dan de verkoopprijs, een jaar eerder was dit nog 23 procent. Vooral voor appartementen en voor vrijstaande woningen geldt dat het verschil tussen vraag- en verkoopprijs sterk is verkleind.

Reageer op dit artikel