nieuws

Rechtbank ziet niets in vervolgen van Willem Endstra

Geen categorie

De rechtbank in Amsterdam acht het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat een strafrechter vastgoedbelegger en -handelaar Willem Endstra zal veroordelen voor het witwassen van crimineel geld.

Dat blijkt uit de beslissing die de rechtbank vorige week donderdag nam op een bezwaarschrift dat Endstra tegen deze vervolging, juridisch omschreven als heling, had ingesteld. Endstra werd in de media bekend als ‘bankier van de onderwereld’. Hij zou een belangrijke schakel vormen tussen boven- en onderwereld en criminelen helpen hun zwarte geld wit te wassen. Volgens de rechtbank heeft het strafrechtelijk financieel onderzoek tegen Endstra hiervoor geen bewijs opgeleverd. Het Openbaar Ministerie mag wel verder gaan met onderzoek naar Endstra in de zogeheten Bouwfondszaak, waarbij de vastgoedhandelaar mogelijk valsheid in geschrifte heeft gepleegd bij de overdracht van onroerend goed. Endstra’s advocaat J. Pen noemt het resultaat van veertien jaar ononderbroken onderzoek door politie en justitie zeer mager. Mocht het OM overgaan tot het vervolgen van zijn cliënt dan ziet Endstra de afloop daarvan met vertrouwen tegemoet, liet de advocaat vrijdag weten. Het OM heeft laten weten mogelijk tegen de beslissing van de rechtbank in beroep te gaan. Endstra ontkende zondag in het RTL5-televisieprogramma Business Class van Harry Mens elke betrokkenheid bij de misdaad. Alle aantijgingen van de afgelopen veertien jaar hierover zijn volgens hem ‘volstrekte lariekoek’. Een van de zaken die Endstra in het interview met Mens bevestigde, was zijn betrokkenheid bij de recente koop van het Kurhaus, hoewel hij ontkende het prestigieuze hotel van ING Real Eatste te hebben gekocht.

Reageer op dit artikel