nieuws

rdmz zet lege postkantoren op monumentenlijst

Geen categorie

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) heeft twintig van de in totaal 53 vroegnaoorlogse postkantoren op de voorlopige monumentenlijst gezet.

Dat meldt de RDMZ op haar website. Veel van deze postkantoren, vooral die langs het spoor, moeten worden gesloopt. Monumentenzorg wil een deel daarvan behoeden voor sloop. Veel van de oudere postkantoren behoren volgens de rijksdienst tot het cultureel erfgoed en bevatten veel kunstwerken. Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) maakt later dit jaar de definitieve lijst bekend.Zonder deze ‘wederopbouwarchitectuur’ zou sloop in veel gevallen onvermijdelijk zijn. De postkantoren kampen namelijk met de duurbetaalde grondprijs op binnenstedelijke locaties. Postkantoren langs spoorwegen hebben het extra moeilijk sinds het postvervoer per trein vanaf 1997 volledig werd vervangen door transport over de weg. Door bezuinigingen, leegstand en het verdwijnen van de sorteerfunctie zullen de komende jaren naar verwachting nog meer postkantoren hun deuren moeten sluiten.

Reageer op dit artikel