nieuws

Rabobank mag banden met erven Endstra verbreken

Geen categorie

De Rabobank mag alle financiële banden verbreken met BV’s die werden gecontroleerd door de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Dat heeft de rechter in Utrecht donderdag in een kort geding beslist. De spoedprocedure was aangespannen door de erven van Endstra.De Rabobank verbrak de financiële relaties uit angst voor schade aan zijn reputatie. De bank constateerde ook dubieuze geldstromen op de rekening van een van de bedrijven. De erven van Endstra vinden echter dat er na de dood van Willem Endstra geen kans meer op reputatieschade bestond.Rechter H. Schepen was het met de bedrijven, de zogenaamde Seaport vennootschappen, eens dat een bank niet willekeurig bankrelaties mag opzeggen. Een bank moet wel onderzoeken of zijn cliënten een integriteitsrisico vormen. Als dat zo is, dan moet een bank de relatie beëindigen. Volgens rechter Schepen staat vast dat er negatieve publiciteit over Endstra is geweest die tot reputatieschade voor de Rabobank kan leiden.De Seaportvennootschappen hadden volgens de rechter moeten aantonen dat zij daar volledig buiten staan. Ook het overlijden van Endstra is volgens het vonnis niet van belang. Want de kans blijft volgens de rechter bestaan dat Endstra al dan niet terecht op negatieve wijze in het nieuws komt. De vastgoedmagnaat werd op 17 mei op klaarlichte dag voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten.De naam van Endstra dook in de jaren negentig in diverse dossiers over de zware criminaliteit op. In 2002 kenschetste ‘topcrimineel John M.’ Endstra in een interview met De Telegraaf als ‘de bankier van de onderwereld’. Vlak voor zijn dood leek het erop dat justitie daadwerkelijk actie tegen de vastgoedhandelaar zou gaan ondernemen. Via een speciale procedure wist Endstra echter gedaan te krijgen dat het Openbaar Ministerie strafvervolging voor het witwassen van geld moest staken. In de zogeheten Bouwfondsaffaire mocht justitie wel doorgaan, vond de rechtbank. In die affaire was sprake van gesjoemel met onroerend goed.Een dag voor zijn dood verklaarde Endstra voor het eerst publiekelijk voor de televisie dat hij niets van doen had met criminaliteit.     

Reageer op dit artikel