nieuws

Rabobank: dubieuze geldstromen bij bedrijf Endstra

Geen categorie

Dubieuze geldstromen op een bankrekening waren voor de Rabobank een van de redenen om alle financiële banden te verbreken met bedrijven die onder controle stonden van wijlen Willem Endstra.

Dat verklaarde de advocaat van de Rabobank, H. van Haaften, woensdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Utrecht. In het kort geding eisten de erven van Willem Endstra dat de rechter de Rabobank verbiedt om de relaties te verbreken met verschillende bedrijven die een jachthaven in IJmuiden exploiteren en beheren. De Rabobank zou de banden met die bedrijven hebben verbroken hebben uit angst voor reputatieschade. Maar na het overlijden van Endstra is er geen kans meer op dergelijke schade, betoogde raadsman J. Koets namens de erven. Volgens de advocaat van de Rabobank liep er drie jaar geleden al een justitieel onderzoek naar een van de bedrijven. Bovendien had de bank tijdens eigen onderzoek onverklaarde geldstromen ontdekt. De bank had een accountantsverklaring gevraagd aan het bedrijf, maar die is tot op de dag van vandaag niet op tafel gekomen. Raadsman Van Haaften voegde daaraan toe dat De Nederlandsche Bank de Rabobank en alle andere banken vorig jaar heeft geïnstrueerd de maatschappelijke integriteit te bewaken. Die instructie verplichtte de Rabobank om alle banden met Endstra te verbreken. Het overlijden van Endstra heeft daar verder geen invloed op, besloot Van Haaften.De uitspraak is op 2 september.     

Reageer op dit artikel