nieuws

?pachtprijzen grond moeten snel omhoog’

Geen categorie

De particuliere grondbezitters eisen van demissionair minister Veerman een snelle verhoging van de pachtsommen.

Ook moet de bewindsman de maximering van de verhoging laten vallen. ?Het rendement op verpachte gronden is al jaren te laag. Hierdoor komt het ondernemerschap op het platteland in gevaar’, zegt Erik Somsen, bestuurslid van de Federatie Particulier Grondbezit, in het Financieele Dagblad. In de organisatie zijn 1500 landeigenaren verenigd, goed voor de helft van de verpachte landbouwgrond in Nederland. Lid zijn onder andere pensioenfondsen, landgoed-BV’s, stichtingen, verzekeraars, particulieren en kerken.Verpachters van grond zijn voor de hoogte van pachtprijzen gebonden aan wettelijke normen. Na jarenlang geharrewar werd door de Tweede Kamer dit najaar een nieuwe berekeningsmethode aanvaard. Veerman beloofde het nieuwe stelsel per 1 november 2006 in te voeren. Door úitvoeringstechnische redenen schuift dat echter een jaar op. De grondeigenaren hebben door het politieke getouwtrek hun prijzen sinds 2001 niet kunnen verhogen.

Reageer op dit artikel