nieuws

opname kantoren derde kwartaal op 393.000 m2

Geen categorie

De opname op de kantorenmarkt kwam in het derde kwartaal uit op 393.

00 m2, een stijging van 32 procent over dezelfde periode vorig jaar. Het aanbod op de kantorenmarkt is het derde kwartaal – in vergelijking met het tweede kwartaal – met 1 procent gedaald tot 5,2 miljoen vierkante meter. Dat stelt makelaarsorganisatie Dynamis vandaag in haar derde kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantoren. Van het totale aanbod van 5,2 miljoen vierkante meter is 16 procent nieuw op de markt. Daarnaast is er een harde planvoorraad van 1,6 miljoen vierkante meter in de door Dynamis onderzochte 23 kantoorregio’s. Met de opname van 393.000 m2 blijven de hoge opnameniveaus van het eerste en tweede kwartaal intact. De zakelijke dienstverlening is verantwoordelijk voor de meeste transacties. De grootste groei in opname is bij het onderwijs te zien. De verhouding in opname tussen profit en non-profit is in het derde kwartaal 69 en 31 procent. Samengevat ziet het goed voor de Nederlandse kantorenmarkt. Toch is deze nog altijd ruim en is de situatie verre van ideaal. De leegstand is groot, maar er wordt flink bijgebouwd. De leegstand van oude kantoren is in een jaar tijd bijna verdubbeld. Bedrijven verhuizen massaal naar nieuwbouw, met als gevolg dat steeds meer oude kantoorgebouwen leeg komen te staan. Dat de Nederlandse politiek zich niet mengt in deze problematiek stelt Dynamis teleur.

Reageer op dit artikel