nieuws

Omzet MKB-bouwbedrijven stijgt in 2005

Geen categorie

Na een periode van stagnatie en krimp zal de omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw in 2005 naar verwachting weer licht groeien.

De groei in de sector komt hoofdzakelijk voor rekening van onderhoud van de bestaande woningvoorraad en kantoorpanden. Dit blijkt uit een maandag gepresenteerde marktstudie van Rabobank en RRBouw, de onderzoeksstichting van BouwNed.Door overcapaciteit is er in de burgerlijke en utiliteitsbouw, waarin vooral middelgrote en kleine bedrijven actief zijn, sprake van een scherpe prijsconcurrentie. Bedrijven die niet alleen op prijs willen concurreren, zullen volgens de onderzoekers duidelijke strategische keuzes moeten maken en op zoek moeten gaan naar hun onderscheidend vermogen.Hoewel de economie zich voorzichtig lijkt te herstellen, zijn bedrijven terughoudend met investeringen in huisvesting. Bouwbedrijven hebben naast toegenomen concurrentie te maken met schaarste aan vakmensen en verschuivingen in het krachtenveld van leveranciers en complementaire bedrijven. De hele MKB-sector Bouw bestaat uit ongeveer 69.100 bedrijven, verdeeld over diverse branches. De bouw is daarmee goed voor 12 procent van alle MKB-bedrijven. Procentueel is de bouw de sterkst groeiende sector. Met een groei van 14 procent in de periode 2001 tot 2003, laat de bouw zelfs de zakelijke dienstverlening, met een groei van 7 procent, achter zich.     

Reageer op dit artikel